Sexless marriage

Aku terbaca satu kisah couple mat saleh. Org Barat yang kita fikir boleh menerima apa saje yang pasangannya buat. Nak extra partners ke, nak same sex partners ke.. tapi kesudahan kisah benar itu akhirnya menunjukkan bahawa – kasih sayang itu mungkin boleh berterusan tapi toleransi dlm kehidupan ada hadnya.

Mary yang dah lama membina rumahtangga dan mempunyai anak2 yang telah meningkat remaja dikejutkan dengan pengakuan suaminya bahawa dia sukakan kaum sejenis dan selera itu tidak pernah padam. Walaupun telah beberapa tahun membina rumahtangga yang nampak bahagia, dihormati oleh ramai orang (kerana kedua mereka mempunyai kerjaya cemerlang dan dikenali ramai), akhirnya Mary perlu berdepan dengan realiti yang menyakitkan. Pun begitu, kerana nak jaga air muka dan juga sayang yang mendalam, dia menerima pengakuan suaminya itu dan masih terus bersama dalam sebuah perkahwinan walaupun sejak itu, mereka tidak lagi berhubungan intim. Lain2 tanggungjawab dilaksana seperti biasa oleh pasangan ini. Suami Mary pula mula mempunyai kekasih baru dan merasai kehidupan baru juga apabila outstation.

Walaupun Mary cuba berlagak biasa, cuba menerima kekurangan suaminya seadanya selama 3- 4 tahun itu, namun hati perempuan siapalah yang tahu. Dan lama kelamaan perasaan tidak patut menanggung itu timbul juga. Perasaan rugi. Perasaan dipersia. Semua hadir. Dan akhirnya, Mary fail permohonan cerai.

Kasih sayang, cinta? Patut atau tidak patut hal itu. Akhirnya, manusia tetap memilih untuk tidak berpura-pura. Jika engkau punya minat, aku juga punya hati.

Syabas Mary.

Dan tentunya agama kita juga tidak rela melihat wanitanya menderita. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s